Ik ben Nienke,
getrouwd en moeder van 2 gezellige kids. Ik ben jarenlang werkzaam geweest in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Eerst als psychodiagnostisch werker, waarbij ik ondersteunde in het doen van onderzoek bij kinderen en jeugdigen naar bijvoorbeeld AD(H)D, autisme of hechtingsproblematiek. Na het afronden van de post-hbo opleiding ‘Cognitief gedragstherapeutisch werker’ ben ik kinderen en jeugdigen gaan behandelen volgens de methoden en technieken van de cognitieve gedragstherapie (zie voor uitleg Werkmethodieken). Daarbij betrok ik uiteraard ouders en (indien nodig) school.
In mijn werk viel het mij op dat er vaak diagnose- en probleemgericht naar het kind gekeken werd. Hoewel een diagnose zeker ook helpend kan zijn en deuren kan openen, merkte ik dat deze manier van werken niet bij mij past. Ik wil jullie graag met een open blik ontvangen en niet gekaderd kijken. Ik wil jullie zien en horen en verder kijken dan een eventuele diagnose die van toepassing zou kunnen zijn. Wat zit er achter het specifieke gedrag dat jullie kind laat zien? Welke vraag zit er achter de hulpvraag van jullie als ouders? Observaties en mondelinge informatie vanuit ouders, school en de professional geven al zoveel informatie.
Als ouder heb ik gemerkt dat het schoolsysteem vooral gericht is op leren en presteren. Terwijl een kind zoveel meer is, zoveel meer kan en op zoveel andere manieren leert en zich dus ontwikkeld! Ik heb van dichtbij meegemaakt wat voor impact deze prestatiegerichte manier van kijken heeft (gehad) op onze kinderen en daarmee op ons als ouders. Het blijft een emotioneel proces voor onze kinderen, maar ook voor ons als ouders.
Deze ervaringen en mijn persoonlijke ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat ik op een andere manier wil gaan werken. Lees hierover meer bij Mijn missie en visie!